Zeeland Aanhangwagens

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag?  Op deze pagina vind je een overzicht van de meestgestelde vragen over diverse onderwerpen op het gebied van aanhangwagens en paardentrailers. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust met ons contact op.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een aanhangwagen?

Rijbewijs B

  • Minimum leeftijd: 18
  • Rijbewijs voor auto’s met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3500 kg.
  • Mag een aanhangwagen met een maximaal bruto laadvermogen van 750 kg trekken.
  • Mag een aanhangwagen trekken indien de combinatie (auto + aanhangwagen) maximaal 3500 kg is.

 

Rijbewijs BE

  • Minimum leeftijd: 18
  • Mag een aanhangwagen trekken met een maximaal bruto laadvermogen van 3500 kg.

Wat is de maximumsnelheid van een aanhangwagen en paardentrailer?

Voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer tot 3500 kilogram geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur op snelwegen. Indien uw aanhanger of paardentrailer zwaarder is dan 3500 kilogram, dan geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Verder is er nog een verschil tussen het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer binnen en buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom mag u niet harder rijden dan 50 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer. Wij adviseren u nadrukkelijk om deze snelheden aan te houden, aangezien u met een aanhangwagen of paardentrailer te maken heeft met een langere remweg. Het is tevens zonde voor uw portemonnee, als u gepakt wordt met een te hoge snelheid.

Hoe werkt het met de Tenaamstelling van een aanhangwagen?

Wij kunnen bij Zeeland aanhangwagens de door u gekochte aanhanger of paardentrailer direct op naam zetten. Wij hebben, door het RDW erkende, bevoegdheid om voertuigen te naam te stellen. Dit scheelt u een ritje naar het postkantoor. U kunt dus een aanhanger bij ons kopen en voor u het terrein verlaat, bent u al officieel eigenaar. U krijgt het eerste deel van de tenaamstellingcode dan ook direct van ons mee. Het tweede deel krijgt u per post thuisgestuurd, bij uw kentekenkaart.

Welke bandenspanning moet er in de banden van mijn aanhanger?

Welke bandenspanning moet er in mijn band? De bandenspanning van een aanhanger ligt tussen de 3.0 en 4.5 bar of tussen de 5.0 en 6.0 bar (veelal bij kleinere maar banden 10 – 13 inch). De druk staat vaak vermeld op de band zelf, let op want de eenheid is vaak in PSI (Pounds/Square inch).

Als vuistregel kunt u aanhouden dat:

1 bar = 14.5 PSI
100 PSI = 6.9 bar

Onderstaande tabel geeft u een overzicht van de juiste bandenspanning per bandenmaat.

BandenmaatBar:PSI:
165/50 R132.739.2
185/70 R132.739.2
175 R144.565.3
185 R144.565.3
195/50 R136.289.9
195/50 B106.289.9
195/55 R103.550.8
195/65/154.565.3
195 R144.565.3

Is een mistlamp verplicht op een aanhanger?

Sinds 1 januari 2005 moeten alle aanhangwagens een mistachterlicht hebben. De verplichting van het mistachterlicht komt voort uit de Europese wetgeving. Die schrijft voor dat vrijwel alle aanhangwagens een mistachterlicht moeten hebben. Daaronder vallen ook onder meer vouwwagens, caravans, paardentrailers en boottrailers. Voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg geldt de verplichting al een langere tijd.

Hoe zit het met het verzekeren van een aanhanger?

Zodra de aanhanger is aangekoppeld, valt deze onder de WA-verzekering van het trekkend voertuig. Is de aanhanger niet aangekoppeld, dan valt deze onder de persoonlijke WA-verzekering. U bent dan ingedekt tegen schade die u aan derden toebrengt. In principe hoeft u de aanhangwagen dus niet te verzekeren. Wilt u zich bijvoorbeeld ook tegen diefstal of schade verzekeren, dan dient u een extra Casco of Allrisk verzekering af te sluiten. Let op: Wilt u uw aanhangwagen verzekeren tegen diefstal, dan zal de verzekeraar u verplichten een SCM-gecertificeerd slot te kopen. Zeeland aanhangwagens heeft deze sloten vrijwel altijd op voorraad.

Is onderhoud aan mijn aanhangwagen/trailer verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om een onderhoudsbeurt/keuring aan uw aanhanger/trailer uit te laten voeren, maar dit wordt wel sterk aangeraden en wij adviseren dan ook om elk jaar een onderhoudsbeurt/keuring uit te laten voeren.

Wanneer heb ik een witte kentekenplaat nodig?

U heeft een eigen, witte kentekenplaat nodig indien het maximaal totaalgewicht van de gehuurde aanhangwagen/trailer niet meer is dan 750kg. U dient zelf zorg te dragen voor de witte kentekenplaat met het kenteken van het trekkende voertuig.

Hoe reserveer ik een aanhanger/trailer/transporter?

Om er zeker van te zijn dat de gewenste aanhangwagen/trailer/paardenvrachtwagen beschikbaar is, adviseren wij u om van tevoren de aanhangwagen/trailer/paardenvrachtwagen te reserveren.  Dit kan u doen via  Verkoop@zeelandaanhangwagens.nl of bel 0118-613659

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden